Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich
w Andrychowie

Aktualności

WARSZTATY "PYSZNA KUCHNIA MOJEJ BABCI I PIECZENIE WIEJSKIEGO CHLEBA"

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.

Jednym z kursów realizowanego w tym roku zadania publicznego rozpoczętego w 2019 r. pn. „Synergia Gospodyń Wiejskich – sposobem na lepsze życie Seniorów” był warsztat – PYSZNA KUCHNIA MOJEJ BABCI I PIECZENIE WIEJSKIEGO CHLEBA prowadzony przez Jadwigę Sopicką.

Kulinarnych zdolności nigdy za wiele! Wypieki, pyszne placki oraz chleby pod różnymi postaciami to jedne z wielu umiejętności, którymi powinna się szczycić każda Gospodyni!

Gotowanie, pieczenie, dekoracja zimnej płyty, dekoracja stołu - Kursy gotowania cieszą się dużym powodzeniem wśród Gospodyń. Jako, że z założenia mają pomóc Gospodyniom w prowadzeniu gospodarstwa domowego i kuchni (zdrowa żywność) w myśl zasady "Przez żołądek do serca" są żelaznym punktem wielu realizowanych przez nas programów. Nie bez znaczenia są wysokie umiejętności praktyczne i zdolności naszej instruktorki - Pani Jadwigi Sopickiej oraz bogata baza sprawdzonych przepisów, którymi dzieli się z kursantkami

Zapraszamy do obejrzenia fotoreportażu oraz zapoznania się z przepisami!

Chleb z siemieniem, owsianką i czarnuszką

1 kg mąki
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki płatków owsianych górskich
3 łyżki otrąb żytnich lub pszennych
1 łyżka cukru + 1 łyżka soli
1 jajko
czarnuszka do posypania
10 dkg drożdży

Mąkę ,płatki ,siemię ,otręby,cukier,sól oraz pokruszone drożdże dokładnie wYmieszaĆ i zalac 3 szklankami letniej wody i wyrobić ciasto, gdy bardzo gęste to dolać jeszcze trochę wody, Odstawić do
wyrośnięcia. Ciasto ponownie wymieszać i odstawić - powtórzyć tak trzykrotnie, Wyrobione ciasto podzielić na pół,po czym przełożyć do 2 wysmarowanych keksówek. Chlebki wysmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką lub słonecznikiem. WstawiĆ do piekarnika i piec w
temp.180 st.ok.1 godz, aż się zarumienią z każdej strony .

Chlebek pizza

Ciasto:
3 i 1,13 szklanki mąki
7 g drożdży instant
2 łyźeczki soli
1,5 łyzki cukru
1,5 łyżki pikantnego ketchupu
1,5 łyżki przyprawy do pizzy
oraz
2,5 szklanki dodatków, np. kukurydza oraz pokrojona w drobną kostkę czerwona papryka icebula
10 dkg startego żółtego sera
2 posiekane ząbki czosnku
po 1 garści posiekanej natki pietruszki i bazylii

Drożdże zalewamy ok.1,5 szklanki ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Mąkę przesiewamy, wsypujemy sól , cukier i przyprawę do pizzy, mieszamy z ketchupem. Dodajemy drożdże, paprykę, cebulę, czosnek , natkę i bazylię. Znowu mieszamy. Miskę owijamy folią
spożywczą , przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce , a następnie na 1 godz. do lodówki. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok.1,5 cm, posypujemy serem, następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku, oba końce podwijamy pod spód. Chlebek przekładamy na wyłozoną pergaminem wąską blaszkę, przykrywamy ściereczką na 10 min. Chleb pieczemy ok. 20 min. w temp. 200 st. Przykrywamy folią aluminiową , zwiększamy temp. do 220 st. i pieczemy kolejne 20 min , następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chleb z białego sera z otrębami

25 dkg sera białego /mielonego/
20 łyżek otrąb owsianych + 4 łyżki otrąb pszennych + 1 łyżka proszku do pieczenia, sól do smaku
4 jajka

Lekko ubić jajka z serem ,dodać resztę składników , zostawić na 5 min. włożyć do wysmarowanej wyłożonej papierem wąską blaszkę i piec w temp,170 st. ok, 1 godz. Można dodać do chleba siemienia lnianego , pestki dyni, pokrojone śliwki kalifornijskie, słonecznik itp.

Paluchy czosnkowe z ziołami

Rozczyn: 5 dkg drożdży + 1,5 łyżki cukru + 1 łyżka ciepłego mleka i łyżka mąki / połączyć razem/
1 szklanka ciepłego mleka + 1jajko
50 dkg mąki, sól do smaku

MARYNATA CZOSNKOWA:
3 ząbki czosnku /zmiażdżyć/ + 1 jajko + 2 lyżki oleju, zioła prowansalskie/ 1 łyżeczka /
5 dkg sera żółtego startego

Gdy rozczyn podrośnie, łączymy go z resztą mąki, jajkiem i mlekiem, solimy do smaku, zagniatamy ciasto , przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia. Czosnek łączymy z jajkiem, olejem i zioła
Z ciasta formujemy wałeczki i smarujemy marynatą. Każdy wałeczek składamy na pół i skręcamy, znów smarujemy marynatą i posypujemy serem. Układamy na blaszce i pieczemy 20 min, w 180 st,

 

wins