Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich
w Andrychowie

Aktualności

VI Festiwal Plackorzy - Dni Andrychowa 2016

Od kilku lat raz w roku Plac Mickiewicza w Andrychowie zamienia się w miejsce rywalizacji kucharzy i kucharek, którzy walczą o zaszczytny laur - Złotą Andrychowską Czapkę Kucharską. Podczas VI Festiwalu Plackorzy w szranki stanęło 11 kucharek i jeden kucharz! Przedstawicielki Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie, Kół Gospodyń Wiejskich Gminy Andrychów, ekipa Czarnego Gronia oraz Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Wadoviana przygotowało dwanaście pysznych wypieków.

Jury złożone z przedstawicieli samorządu, mecenasów andrychowskiej Kultury, sponsorów, przedstawicieli instytucji oraz stowarzyszeń, oraz goście specjalni zadecydowali w głosowaniu na punkty

Ocenie podlegały tradycyjność wykonania, receptura, smak i wygląd ciasta.

Placek Babci - 79 pkt - Czarny Groń
Sernik Zosi - KGW Roczyny - 75 punktów,
Miodowy składaczek - KGW Targanice Dolne - 75 punktów,
Cytrynowiec - KGW Andrychów - 75 punktów,
Miód Cud - KGW Sułkowice Bolęcina - 74 punkty,
Ciasto drożdżowe ze śliwkami - Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Wadoviana - 73 pkt,
Placek drożdżowy z borówkami leśnymi - KGW Targanice Górne - 73 punkty
Ciasto Pierś Teściowej - KGW Brzezinka - 68 pkt
Placek kruchy z borówkami - KGW Inwałd - 68 pkt
Sernik z malinami - KGW Zagórnik - 64 punkty
Sernik z mlekiem - KGW Rzyki - 63 punkty
Snikers - KGW Sułkowice Łęg - 61 pkt


Jak widać - 3 ciasta otrzymały tę samą ilość punktów. Po dodatkowych ustaleniach jury zadecydowało o ostatecznej kolejności.

I miejsce - Placek Babci - Czarny Groń.
Drugie miejsce gospodyni KGW w Roczynach (Sernik Zosi),
Trzecie miejsce gospodyni KGW Targanic Dolnych (Miodowy Składaczek)


Nagrody wręczał Burmistrz Andrychowa Tomasz Żak oraz Przedstawiciel Andorii Mot - Kamil Szypuła.

Potwierdza się świetna renoma Oberży Czarny Groń. Dlaczego? Najlepszego kucharza można spotkać właśnie w Oberży Czarny Groń. Zwycięzca tegorocznej edycji - Dominik Gąska jest Szefem Kuchni w Czarnym Groniu. Skąd przepis na zwycięski placek? Przepis dostałem od mojej babci, która pochodzi z okolic Krakowa. Zwycięski placek to ciasto drożdżowe wykonane na mące razowej, przełożone masą jagodową i u góry posypane jagodami. Właściciela Złotej Czapki Kucharskiej 2016 gotować nauczyły babcia i ciocia. Zamiłowanie do gotowania wyniósł z rodzinnego domu. Ciasto można przygotować w czasie krótszym niż godzinę!

To nie koniec słodkich atrakcji podczas VI Festiwalu Plackorzy!

ABS Bank Spółdzielczy obchodzi w tym roku jubileusz 140-lecia istnienia. Z tej okazji zorganizowano cały szereg imprez. Bank niezwykle aktywnie wpisuje się w życie kulturalne i gospodarcze miasta - wspierając lokalne inicjatywy, imprezy kulturalne na najwyższym poziomie, działalność organizacji i stowarzyszeń oraz wiele akcji dobroczynnych. Konkurs na najpiękniej udekorowany tort jubileuszowy to kontynuacja całego szeregu działań, mającego podkreślić duże zaangażowanie firmy w życie regionu. Do konkursu na jubileuszowy tort zaproszono dzieci do 18 roku życia. Konkurs przeprowadzono wspólnie ze Stowarzyszeniem Gospodyń Wiejskich.

Po obradach jury nagrodziło 3 torty, ale wszyscy uczestnicy, a właściwie wszystkie uczestniczki otrzymały piękne - okolicznościowe upominki.

3 nagrody to również nasi kolejni - jubileuszowi klienci. ABS założy rachunki dla uczestniczek i na start przekaże kieszonkowe! Ileż w tych tortach było emocji, kreatywności i pomysłowości! Byłam pod wielkim wrażeniem - powiedziała prezes ABS Banku Spółdzielczego Małgorzata Matusiak wręczają nagrody uczestniczkom konkursu.

Najmłodsza uczestniczka miała 5 lat! Torty bez wątpienia były małymi - kulinarnymi dziełami sztuki!

Wyniki konkursu!

3 miejsce - Wiktoria Moskwik
2 miejsce - Sandra Fujawa
1 miejsce - Patrycja Kwiecień


Wszystkie uczestniczki otrzymały upominki i okolicznościowe dyplomy.

Oprócz pysznych konkursów organizatorzy we współpracy ze sponsorami i partnerami imprezy przygotowali wiele atrakcji.

W imprezę wpisało się pięknie Stowarzyszenie Motocyklistów Nieznani Jeźdźcy oraz instruktorzy z Football Academy. Były sportowe atrakcje - warsztaty sport&fit i pokaz umiejętności żonglerki piłką w wykonaniu Bartka Mamicy. Sponsorzy zadbali też o uprzyjemnienie pobytu uczestników festiwalu poprzez organizację licznych konkursów z nagrodami!

Na placu Mickiewicza zorganizowano warsztaty plastyczne dla dzieci. Mimo, że lwia część Grupy Twórców My bierze obecnie udział w plenerze malarskim - podczas festiwalu nie zabrakło prac malarskich i stoiska grupy. Była również mała gastronomia, stoiska z wyrobami ludowego rękodzieła, prezentacja stowarzyszeń. Obecne były lokalne firmy, przedstawiając swoją najnowszą ofertę.

O muzyczną atmosferę festiwalu zadbali muzycy zespołu Bunga Band, prezentując świetny rock'n roll - hity panteonu gwiazd tego gatunku - Elvisa Presleya, Blues Brothers, Roya Orbisona.

Na scenie zaprezentowała się również dynamiczna i obiecująca młoda formacja rockowa - "Ostatni w Raju", w którego składzie znalazły się mocne akcenty z okolic Andrychowa. Grupa we wrześniu wystąpi w popularnym programie TV - "Mam talent".

Gwiazdą tegorocznych Dni Andrychowa był Sebastian Riedel & Cree. Bez wątpienia muzyczne geny przeszły z ojca na syna. Fani głosu Ryszarda Riedla - współzałożyciela i wokalisty zespołu Dżem bez trudu usłyszeli w głosie Sebastiana Riedla niezapomnianą barwę i emocje.

Na deser mamy dla Was przepisy !

KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH BRZEZINKA - Sabina Prus
CIASTO „PIERŚ TEŚCIOWEJ”

0,5 kg mąki,
4 serki homogenizowane,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 margaryna,
0,5 szklanki cukru,
jabłka połówki – najlepiej duże (ładniejszy efekt),
0,5 l śmietany,
rodzynki

KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH TARGANICE DOLNE - Zofia Kowalczyk
MIODOWY SKŁADACZEK

I ciasto:
35 dag mąki, 10 dag cukru,
15 dag margaryny,
2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sody, 1 jajko

II ciasto: ½ margaryny,
¾ szklanki cukru, 3 jajka,
¾ szklanki mąki, 1½ łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka ciemnego kakao

Glazura orzechowa na ciasto:
25 dag pokrojonych orzechów włoskich, 2 łyżki miodu,
10 dag cukru, 10 dag masła

Krem do przełożenia:
10 dag cukru, 0,5 l mleka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej, 1 cukier waniliowy, 25 dag masła

KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH ROCZYNY - Zofia Kuźma
SERNIK ZOSI

1,5 kg sera białego,
5 żółtek, 5 jajek całych,
2 szklanki cukru,
cytryna, 100 ml oleju,
3 budynie śmietankowe,
¾ l mleka

Ciasto na spód:
3 żółtka
2 szklanki mąki,
½ szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku
do pieczenia,
20 dag masła / margaryny

KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH SUŁKOWICE - BOLĘCINA - Anna Buda
PLACEK „MIÓD – CUD”

4 szklanki mąki,
1 szklanka cukru pudru,
1 kostka margaryny,
2 łyżki sody oczyszczonej
Z powyższych składników zrobić ciasto miodowe, podzielić na 2 części, jedną upiec.
Na drugą część wyłożyć masę z orzechów (20 dag pokrojonych) przesmażonych z margaryna i szklanką cukru kryształu i upiec.
Upiec 1 duży biszkopt
(z 4 jajek), z którego wykroić
5 roladek nadziewanych marmoladą różaną. Na cieście miodowym wyłożyć połowę masy budyniowej, poukładać roladki, posmarować drugą połową masy, przykryć drugim plackiem miodowym
z orzechami.

KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH ZAGÓRNIK - Barbara Mydlarz
SERNIK Z MALINAMI LUB INNYMI OWOCAMI

Ciasto kruche:
20 dag mąki,
10 dag margaryny,
5 dag cukru pudru,
2 żółtka
1 ½ łyżki śmietany,
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
Masa serowa:
1,5 kg sera białego,
0,5 kg cukru,
25 dag masła,
14 jajek,
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej,
maliny lub inne owoce
Masa śmietanowo-serowa:
0,5 l śmietany 36%,
1 łyżka cukru pudru,
25 dag sera mascarpone

KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH TARGANICE GÓRNE - Ela Mieszczak
PLACEK DROŻDŻOWY Z BORÓWKAMI LEŚNYMI


Ciasto drożdżowe:
0,5 kg mąki,
15 dag cukru,
5 jajek (białka do piany),
0,5 l mleka,
0,5 kostki masła,
5 dag drożdży

Zrobić ciasto drożdżowe, zostawić do wyrośnięcia.
Wyłożyć na blachę,
wysypać borówki, na to wylać pianę z 5 białek ubitych z ¾ szklanki cukru, upiec

KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH INWAŁD - Helena Mreńca
PLACEK KRUCHY Z BORÓWKAMI

Ciasto:
3 szklanki mąki,
szklanka cukru,
4 żółtka,
cukier waniliowy,
2 łyżeczki proszku
do pieczenia,
1 ½ kostki margaryny,
2 łyżki śmietany

KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH ANDRYCHÓW - Maria Sumper
CYTRYNOWIEC


Ciasto:
1 ½ kostki masła,
30 dag cukru pudru,
40 dag mąki,
2 łyżeczki proszku
do pieczenia,
6 jajek
Masa:
3 cytryny,
syrop z 2 szklanek wody
i 1½ szklanki cukru,
2 żółtka,
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier:
Sok z cytryny i cukier puder


KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH RZYKI - Józefa Mikołajek
SERNIK Z MLEKIEM

Ciasto:
½ kostki margaryny,
25 dag mąki,
4 łyżki cukru pudru,
1 jajko,
1 żółtko,
2 łyżeczki proszku
do pieczenia,
Masa serowa:
1 kg sera,
3 szklanki mleka,
5 jajek (białka ubić, żółtka utrzeć z cukrem),
½ szklanki oleju,
1½ szklanki cukru,
2 x sernix – dodatek do pieczenia sernika

KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH SUŁKOWICE ŁĘG - Krystyna Kierczak
SNIKERS

Jajka, cukier,
mąka pszenna
i ziemniaczana,
kakao,
proszek do pieczenia, orzechy, masło, mleko, cukier waniliowy,
1 puszka mleka skondensowanego

Dość pisania! Zobaczcie jak było!







































































































































































































 

wins