Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich
w Andrychowie

Aktualności

Obiad Młodej Gospodyni

24 września 2013 r. Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie rozpoczęło cykl kursów, warsztatów i szkoleń. W trakcie wspomnianego wcześniej cyklu realizowane będą trzy programy realizowane przy współpracy Mecenatu Małopolski - Kraków, ROPS Kraków oraz ASOS.

W Wiejskim Domu Kultury w Sułkowicach Łęgu odbył się pierwszy ze wspomnianych wcześniej kursów.

Zadanie jest współfinansowane ze środków otrzymanych od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na Rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2012 -2013

WDK Sułkowice Łęg to miejsce szczególnie przyjazne gospodyniom. Na dolnej sali w pomieszczeniu Domu Kultury jest wydzielone pomieszczenie specjalnie dla Koła Gospodyń Wiejskich. To duże ułatwienie ponieważ można organizować kursy, spotykać się, pracować - kiedy tylko jest potrzeba. Pomieszczenie jest bardzo ładne - praktycznie nowe, ogrzewane i tutaj - jak mówi Prezes SGW - Czesława Wojewodzic - należy się wiele słów podziękowań dla Centrum Kultury i Wypoczynku w Andrychowie. Współpraca z KGW Sułkowice rozwija się bardzo dobrze.

Wszystkie gospodynie biorące udział w działaniach prowadzonych w dniu 24 września należą do Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Andrychowie.

Kurs dla gospodyń realizowała instruktorka żywienia - Jadwiga Sopicka. Kurs "Obiad Młodej Gospodyni" zgromadził dziesięć młodych dziewcząt, które już założyły własne rodziny, bądź mają taki zamiar w przyszłości. Pod okiem instruktorki i trzech gospodyń z SGW, które pracowały jako wolontariuszki zrealizowano działania związane z praktycznym gotowaniem - przystawek, obiadu i ciasta.

Po zakończeniu kursu i przygotowaniu potraw gospodynie spotkały się na głównej sali WDK Sułkowice na wspólnym posiłku.

Chcemy zasięgnąć opinii młodzieży co by ich interesowało w kuchni, chcemy wyjść w kierunku młodych gospodyń. Przedstawić dla nich atrakcyjną ofertę, która może ich kiedyś przyciągnąć w szeregi Stowarzyszenia.

Ten kurs finansowany jest ze środków otrzymanych od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na Rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2012 -2013. Kurs trwa 30h. Produkty są zakupione właśnie z tego programu. Bardzo dziękujemy za akceptację projektu i pomoc udzieloną dla Gospodyń poprzez przyznanie środków na jego realizację.

Bardzo mi zależy żeby to zadziałało. Przez kilka lat prowadzimy już prace z młodzieżą, wijemy wieńce, robimy kursy wytwarzania sztucznych kwiatów, były już kursy gotowania, ale tylko dla gospodyń. Teraz wychodzimy z naszą wiedza do szkół - mówi Prezes SGW Czesława Wojewodzic.

Podczas spotkania Gospodynie gościły przedstawicieli Telewizji Kraków, która realizowała materiał związany z pracą gospodyń w terenie. Wszyscy spotkali się przy wspólnym stole.

Atrakcją były nie tylko pyszne potrawy, ale też występ chóru KGW Sułkowice Łęg. Na sali można było podziwiać wystawę prac Gospodyń - efekt kursów prowadzonych w roku ubiegłym, oraz wieniec dożynkowy wykonany przez Gospodynie w Sułkowicach

Ktoś spyta dlaczego pierwszy kurs organizujemy w Sułkowicach? Te działania to dla nas coś nowego. coś gdzie przecieramy ścieżki - Koło w Sułkowicach Łęgu jest prężne i bardzo dobrze zorganizowane. Mają swoje pomieszczenie które nie koliduje z innymi działalnościami obiektu. Dziękujemy też tym za ich nieocenioną pomoc w Festiwalu Małopolski Smak. Mamy bardzo dobrą współpracę z miejscową szkołą i Domem Kultury, a przede wszystkim - w KGW Sułkowice jest dużo osób chętnych do pracy z dużą siłą działania - dodaje Prezes SGW Czesława Wojewodzic.

Owoc dojrzewa w słońcu - dziecko dojrzewa w miłości - brzmiały słowa powieszone na scenie WDK. Naszą pracą i działaniami okazujemy dobroć młodym gospodyniom i dzieciom - przekazując im nasze doświadczenie - mówią gospodynie.

Teraz gospodynie przekazują wiedzę zdobytą wcześniej w Stowarzyszeniu - nie zatrzymują jej dla siebie. Podczas kursu pojawiło się dużo wspaniałych przepisów, praktycznych i smacznych, które są rewelacyjne w smaku!

Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich bardzo dziękuje za wyrażenie zgody przekazania swojej wiedzy i umiejętności Pani Jadwidze Sopiciej - prowadzącej kurs. Dziękujemy za przekazanie praktycznej wiedzy młodszemu pokoleniu. Ogromna wiedza i praktyka nie została schowana na dnie szuflady. Podczas szkolenia pokazano etapy przygotowywania potraw i szereg trików ułatwiających ich realizację. Praktyczne i bardzo smaczne potrawy! spodobały się młodzieży!

Dziękujemy również ślicznie Pani Lucynie Migdałek z Domu Kultury CKiW Sułkowice Łęg za okazaną pomoc!

Co gotowano? Filet nadziewany fasolką szparagową, Filet z szaszłyczkiem, Filety w cieście krucho-drożdżowym z ziołami prowansalskimi, sałatka serowa, surówka z surowego selera, Buraczki po francusku, surówka z kapusty białej lub włoskiej ze śliwkami, filety zapiekane z pieczarkami, racuszki z fileta, jesienne ciasto z owocami, zupa cebulowa z pasztecikiem!

Polecamy kazdemu! są proste w przygotowaniu, atrakcyjnie wyglądają na talerzu i są bardzo smaczne!

Zapraszamy do obejrzenia fotoreportażu z zajęć!



Jarosław Skupień


wins