Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich
w Andrychowie

Aktualności

Pomysły Gospodyń na Tłusty Czwartek

Zapraszamy Was na pączki, ale nie tylko!

Wkrótce Tłusty Czwartek! Jak informuje Wikipedia: Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem (czyli 52 dni przed Wielkanocą), znany także jako zapusty, mięsopust, karnawał. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

Gdybyście nie mieli pomysłu i sprawdzonych przepisów na smakołyki, którymi można się skutecznie objadać - przychodzimy z pomocą! Nasza mistrzyni kuchni Jadzia Sopicka zdradziła swoje tajne przepisy na puszyste pączki, faworki (chrust) i karnawałowe róże!

Zapraszamy do lektury i sprawdzenia przepisów w realu! Efekt gwarantowany! :)


Foto: Justyna Borgosz

 


Foto: Justyna Borgosz

Pączki puszyste

1 kg mąki tortowej
10 dkg drożdży świeżych
20 dkg masła
ok.1/2 l mleka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
10 szt. żółtek
mały kieliszek spirytusu /ok.40 ml/
1 łyżeczka soli
marmolada z różą lub wieloowocowa lub powidła śliwkowe
olej lub smalec do smażenia + surowe ziemniaki / żeby się tłuszcz nie palił /
cukier puder do posypania lub lukier  do polania i skórka pomarańczowa do posypania

  • Robimy rozczyn. W miseczce mieszamy pokruszone drożdże z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz 4 łyżkami letniego mleka. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem, solą i wanilią. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy utarte żółtka, wlewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiając ręką wlewamy powoli mleko podgrzane do temp. pokojowej /ok.20 st. C./
  • Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło też o temp. pokojowej oraz spirytus i nadal wyrabiamy /10 min/.
  • Dobrze wyrośnięte ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od rąk i brzegów miski. Tak przygotowane ciasto przykrywamy bawełnianą czystą ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. /ok.1 godz./
  • Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość 1 cm. Szklanką wykrawamy kółka i odstawiamy na ok. 30 min. do ponownego wyrośnięcia.
  • Smażymy w tłuszczu rozgrzanym do temp.175 st./ - nie może być tłuszcz za gorący bo się będą przypalać a będą surowe w środku, ani za zimny bo będą  chłonąć tłuszcz/.
  • Pączki wkładamy do tłuszczu wierznią  stroną odmuchane z mąki i lekko spłaszczone ręka. Smażymy powoli pod przykryciem, aby równomiernie wyrosły i zrobiła się jasna obwódka. Po odwróceniu nie trzeba przykrywać.
  • Wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, żeby osączyć je z tłuszczu, a następnie za pomocą szprycy nadziać marmoladą i posypać cukrem pudrem.
  • Można też na każdy wykrojony krążek położyć  1 płaską łyżeczkę marmolady lub nutelli, uformować kulki i też smażyć po wyrośnięciu.
  • Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem albo polewą, można udekorować też skórką pomarańczową.
  • Żeby zapobiec paleniu i pienieniu się tłuszczu można do niego dodać po kawałku surowe ziemniaki - osuszone z wody.
  • UWAGA! Żeby pączki dobrze się udały, to wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Foto: Justyna Borgosz

 

Faworki /Chrust/

35 dkg mąki
4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka masła
5-6 żółtek
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka proszku do pieczenia , szczypta soli
olej lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania

  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól, żółtka, spirytus i śmietanę – chwilę siekać nożem a następnie wyrabiać ciasto rękami na jednolitą masę.
  • Żeby ciasto  było kruche z dużą ilością pęcherzy powietrza to należy je uderzać wałkiem, rozpłaszczając je, po czym ponownie złożyć lub zwinąć i znów zbijać wałkiem i tak postępować ok. 10 – 15 min. /powinny być widoczne bąbelki/.
  • Ciasto podzielić na 2-3 porcje i wałkować  bardzo  cieniutko posypując delikatnie mąką /żeby podczas smażenia tłuszcz się nie pienił i nie palił/
  • Radełkiem lub nożem wycinać paski o długości ok. 15 cm i szer.3-4 cm.
  • Każdy pasek  naciąć na środku wzdłuż na ok. 5 cm, przez który przewinąć jeden koniec paska.
  • Układać na desce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączać na ręczniku papierowym , posypywać cukrem pudrem.
  • Im cieniej będziemy wałkować to będą bardziej kruche i będą rozpływać się w ustach. Należy uważać, żeby nie za bardzo je zrumienić – smażą się bardzo szybko i lepiej sobie wszystkie uformować wcześniej, przykryć ścierką, żeby nie obsychały a dopiero póżniej  smażyć.

 

Róże karnawałowe

30 dkg mąki /2 szklanki/
5 łyżek kwaśnej śmietany
4  żółtka
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej lub smalec do smażenia
cukier puder + cukier waniliowy do posypania
wiśnie z konfitury lub powidła

  • Ciasto wykonać tak jak na faworki. Przygotować szklankę, literatkę i kieliszek do wykrawania. Wałkować też bardzo cieniutko i wykrawać krążki różnej wielkości.
  • Krążki naciąć przy brzegach w kilku miejscach i nakładać  jeden na drugim od największego do najmniejszego, delikatnie smarując środek białkiem, nacisnąć w środku aby krążki się zlepiły.
  • Smażymy - wkładając najmniejszym krążkiem  do  nagrzanego tłuszczu na złoty kolor.
  • Wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Po ostudzeniu do każdej róży nakładamy po wisience lub dodajemy powideł albo marmolady.
  • Żeby zapobiec paleniu i pienieniu się tłuszczu można do niego dodać po kawałku surowe ziemniaki - osuszone z wody.

 

 

wins