Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich
w Andrychowie

Aktualności

II Festiwal Plackorzy
Andrychów. 24. czerwca 2012 r.

Jedenaście placków stanęło w niedzielny poranek do rywalizacji o zaszczytny tytuł najlepszego placka roku 2012 w Andrychowie.

Siedem z nich przygotowały gospodynie zrzeszone w Stowarzyszeniu Gospodyń Wiejskich w Andrychowie. Do walki stanęły Sernik gotowany, Placek drożdżowo-kremowy z borówkami od Złotej Górki, Piernik z herbatą, Ciasto Babci Krysi, Placek Jagodzianka, Pyszny sernik, Placek Fugi oraz specjały przygotowane przez Oberżę Czarny Groń w Rzykach, Pub Restaurację Bracia z Andrychowa, Hotel&Spa Kocierz oraz ParkHotel Łysoń w Inwałdzie.

Tradycyjnie - Festiwal zgromadził liczną publiczność. Od lat sponsorem miejskich imprez jest Bank Spółdzielczy w Andrychowie (obecnie ABS Bank Spółdzielczy)

Tego dnia gościliśmy w Andrychowie delegacje z zaprzyjaźnionych miast partnerskich Andrychowa. Na scenie zaprezentował się zespół regionalny z Breclavia.

Na stoisku SGW - przygotowania do prezentacji konkursowych specjałów!

Zapraszamy do obejrzenia i lektury przepisów!

Sernik gotowany - Najlepszy Placek Roku 2012 w Andrychowie!

Składniki: 45 dkg mąki, 1 jajko, 2 żółtka, 5 dkg masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka sody, 2 łyżki słodkiej śmietany, 15 dkg cukru pudru. Składnik zagnieść, podzielić na trzy części i upiec trzy placki.

Ser gotowany: 1 kg sera, 2 jajka, 2 żółtka, 1 ½ szklanki cukru, 1 kostka tłuszczu (masło),
½ szklanki mleka, cukier waniliowy, sok z połówki cytryny, rodzynki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń.

Wykonanie: Ser zmielić. Przygotować dwa garnki; jeden musi mieścić się w drugim. Wkładamy mniejszy garnek do większego i wlewamy (do większego) wodę, natomiast do mniejszego dodajemy zmielony ser, 2 jajka, żółtka, cukier, masło oraz wanilię i kładziemy na gaz ciągle mieszając, a gdy się wszystko zagotuje dodajemy budyń rozpuszczony w mleku i gotujemy do zgęstnienia. Odstawiamy, dodajemy sok z cytryny, rodzynki. Przekładamy placki. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dekorujemy.

Koło Gospodyń Wiejskich Targanice Dolne - Krystyna Graca

Placek drożdżowo - kremowy z borówkami od Złotej Górki

Składniki:
1/2 kg mąki
4 jajka (swojskie)
25 dkg cukru
4 dkg drożdży
5 łyżek oleju
około 1/2 litra mleka

Wykonanie:
Zrobić rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 1/2 szklanki mleka. Gdy podrośnie wsypać przez sitko mąkę, dodać resztę cukru, jajka i mleka tyle ile zabierze w zależności od wilgotności mąki. Wyrabiać dobrze mąkę około 15 do 20 minut. Dodać olej i jeszcze trochę wyrabiać. Przykryć ściereczką, otulić cieplutko i czekać aż ciasto "urośnie".

Krem:
1 szklanka śmietany kremówki (najlepsza z Wieprza)
3 żółtka
1 łyżka ziemniaczanki
3 łyżki cukru

Wykonanie:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodając ziemniaczankę. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać lekko z utartymi żółtkami. Ciasto drożdżowe wyłożyć na blachę, posypać borówkami i podpiec - około 1/2 godziny. Wylać na ciepłe ciasto krem, posypać borówkami, można także kruszonką i piec jeszcze około 15 minut.

Koło Gospodyń Wiejskich - Roczyny

Placek Fugi

Składniki:
3 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru + 1 szklanka do piany
1 margaryna
1 proszek do pieczenia
1 kisiel wiśniowy
5 jaj

Wykonanie:
Cukier, margarynę, mąkę, proszek i żółtka wyrobić. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao. Jedno ciasto rozwałkować i nałożyć dżem. Drugie ciasto zetrzeć na grubej tarce na dżem, z białek ubić pianę, dodać do niej kisiel i szklankę cukru i wlać na starte ciasto. Trzecie ciemne ciasto zetrzeć na ubitą pianę. Na wierzch można dać galaretkę lub zrobić polewę.

Koło Gospodyń Wiejskich Brzezinka

Ciasto Babci Krysi

Ciasto:
0,5 kg mąki
5 dkg drożdży
0,5 szklanki oliwy
0,5 łyżeczki soli
5 żółtek
6 łyżek cukru

Piana:
5 białek
1 szklanka cukru

Wykonanie:
Zrobić ciasto drożdżowe. Zostawić do wyruszania. Wyłożyć owoce. Ubić pianę na sztywno i wyłożyć na owoce. Piec w temperaturze ok. 180 stopni C przez około 45 minut.

Koło Gospodyń Wiejskich Targanice

 

Placek Jagodzianka

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej oraz 1 szklanka mąki razowej
5 dkg drożdży
1 wanilia
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
3 jajka
1/2 szklanki oleju

Wykonanie:
10 dkg masła rozpuścić, jajka roztrzepać z cukrem, dodać wszystkie składniki, pozostawić na 3 godziny. Po 3 godzinach wsypać mąkę jedną i drugą, wymieszać łyżką, włożyć na blachę, rozłożyć owoce, dać posypkę i zostawić do wyrośnięcia. Upiec w 180 stopniach C.

Posypka:
25 dkg masła
3/4 szklanki cukru
1 wanilia
15 dkg masła

Wszystko razem wyrobić i posypać placek.

Koło Gospodyń Wiejskich Inwałd - Danuta Mydlarz

Pyszny sernik - temu sernikowi Burmistrz Priverno proponował przyznać pierwsze miejsce!

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

To wszystko zagnieść.

Ser:
1 kg sera
1 szklanka cukru
8 żółtek
8 białek - ubić na sztywno
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe
0,5 l słodkiej śmietany
trochę proszku do pieczenia

Ser zmielić do tego dodać pozostałe składniki, na końcu ubite białka i śmietanę. Delikatnie wymieszać.

Piec około 1 godziny. Temperatura 180 stopni C.

Koło Gospodyń Wiejskich Sułkowice Łęg - Julia Nalborczyk

Piernik z herbatą - Brązowa czapka kucharska za III najlepszy placek roku 2012

Piernik:
4 jajka
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 szklanka miodu sztucznego
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody (rozpuszczone w 2 łyżkach mleka)
1 łyżeczka octu
3 torebki herbaty (zaparzone w jednej szklance)

Jajka, miód i cukier utrzeć. Dodać sodę, przyprawę i ocet. Następnie dodawac mąkę na przemian z ostudzoną herbatą. Podzielić na dwie blaszki, piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni C.

Ciasto z orzechami:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka orzechów (posiekanych)
1 szklanka jabłek (pokrojonych w kostkę)
1 szklanka mąki
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sody
2 łyżki śmietany
1 margaryna

Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać po jajku. Śmietanę rozmieszać z sodą i dodać do masy. Potem mąkę, cynamon, orzechy i jabłka. Wymieszać. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Upieczone blaty przełożyć dowolnymi konfiturami lub masą i oblać polewą lub lukrem.

Koło Gospodyń Andrychów - Maria Sumper

Gospodynie przygotowane do konkursu! i degustacji przygotowanych placków przez Jury.

Na stoisku nie mogło zabraknąć tradycyjnych ozdób stoisk Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich - pięknych kwiatów z krepiny.

Tuż obok namiotu gospodyń - namioty i stoiska pozostałych uczestników Festiwalu Plackorzy.

Stoisko Czarnego Gronia! i ich tajna broń... Biskupi placek przekładaniec

Srebrna Czapka Kucharska za II najlepszy placek roku 2012

Kawałek dalej - pięknie prezentujące się i równie świetnie smakujące ciasto. Poezja smaku!

Kolejni uczestnicy festiwalu - Pub Restauracja Bracia

Park Hotel Łysoń w Inwałdzie! przywiózł najwyższy z konkursowych wypieków!

Tradycyjnie - festiwalowe placki rozchodzą się jak świeże bułeczki! Po tym, jak Jury udało się na degustacje - placki zostały pokrojone i rozdane wśród gości Festiwalu Plackorzy

Na stoisku Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich nie zabrakło oprócz konkursowych - również tradycyjnych drożdżowych placków z owocami i posypką.

Jury na dłużej zatrzymało się przy stoisku zdobywcy ubiegłorocznej Brązowej Czapki Kucharskiej - Hotelu&SPA Kocierz. Pyszne ciasto! i bardzo ciekawa autorska kompozycja smaku!

Obrady trwają. Decyzja nie jest prosta, bo najlepszy placek jest jednocześnie naszym plackiem exportowym :) - pojedzie razem z delegacją Andrychowa do miast partnerskich.

Tomasz Żak, Agnieszka Perończyk-Adamek, Halina Warda, Ryszard Warda, Teresa Tomiak, Radosław Jurkowski to sześcioosobowe jury, które w tym roku miało twardy orzech do zgryzienia... a właściewie to nie twardy orzech, ale 11 placków :)

Komisja obraduje, goście degustują placki a tuż obok stoiska SGW można było sobie samemu, własnoręcznie upiec chleb! Firma prezentująca pokaz i warsztaty pieczenia chleba nie ma stałej piekarni. A szkoda, bo chleb przez nich pieczony smakuje wyśmienicie! Dla wielu Andrychowian była to pewnie jedna z niewielu okazji w życiu, by własnoręcznie przekonać się jak smakuje własnoręcznie upieczony chleb!

Nic dziwnego, że z sesji na sesję przygotowujących chleb i oglądających było coraz więcej!

Komisja zdecydowała. Już wszystko jasne! Zanim okaże się kto zwyciężył - rozdano pamiątkowe dyplomy uczestnictwa w Festiwalu.

Czas na najwyzsze laury!

III miejsce i Brązową Czapkę Kucharską przyznano dla Koła Gospodyń z Andrychowa! Autorką sukcesu była Maria Sumper!

Drugie miejsce i Srebrną Czapkę Kucharską otrzymuje Oberża Czarny Groń za "Biskupi" placek przekładaniec!

I wszystko jasne! Złota Czapka Kucharska zostaje u Gospodyń! Najlepszy placek roku 2012 to Sernik Gotowany! upieczony przez Krystynę Gracę z Koła Gospodyń Wiejskich w Targanicach Dolnych!

Pamiątkowa fotografia i kolejny raz Gospodynie SGW otrzymały tak zaszczytny laur!

To nie wszystkie dobre wieści z tego dnia. W tym samym czasie na wadowickim rynku odbywał się konkurs - półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku, na którym chwilę wcześniej Gospodynie z SGW za Zupę Ziemniaczaną z Rondla z Kurdybankiem otrzymały pierwsze miejsce w plebiscycie publiczności w kategorii potraw Jak u Mamy!

Informację o tym przekazał publiczności zgromadzonej podczas Festiwalu Plackorzy - Burmistrz Andrychowa Tomasz Żak.

Wielkie gratulacje dla Gospodyń za kolejne kulinarne sukcesy!

 

Jarosław Skupień


wins