Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich
w Andrychowie

Aktualności

Wspólne gotowanie
- Obiad nowoczesnej gospodyni
dla młodych gospodyń

12 listopada 2013 r. Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie przeprowadziło kolejny kurs w ramach cyklu warsztatów realizowanych w ramach trzech programów - przy współpracy Mecenatu Małopolski - Kraków, ROPS Kraków oraz ASOS.

Pierwszy odbył się w Sułkowicach Łęgu, obecny - w Remizie OSP Roczyny.

Zadanie jest współfinansowane ze środków otrzymanych od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na Rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2012 -2013

Dużo śmiechu, rozmów, rad, trików - kuchennych - smakowych i dekoracji potraw, kolejne przepisy na sałatki, ciasta, przyrządzanie dobrych potraw z ogólnodostępnych składników, zapachy, że aż miło! Wszystko to działo się w budynku roczyńskiej remizy OSP, a konkretnie w kuchni, gdzie Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie prowadziło zadanie-kurs-warsztaty: Wspólne gotowanie - Obiad nowoczesnej gospodyni dla młodych gospodyń.

Instruktorką była mistrzyni lokalnej kuchni i tradycyjnych, regionalnych przysmaków - Jadwiga Sopicka. Bardzo chwaliła młode gospodynie i dziewczęta uczestniczące w kursie. Wszyscy słuchali rad, które mogą przydac się w kuchni. Często są to bardzo proste zmiany w przygotowywaniu potraw, które ułatwiają ich przygotowanie i zapewniają właściwe ich przyrządzenie. Jak ugotować pyszna marchewkę, jak zrobić sos czosnkowy? To bardzo proste... Trzeba tylko przestrzegać kilku prostych zasad! aby za każdym razem

Duszona marchewka, roladki z udźca z kurczaka, pyszne flaczki jarskie, sałatka serowa, naleśniki z filetem z kurczaka, sałatka makaronowa, pączki z ziemniaków, filety zapiekane z pieczarkami, pałeczki pieczone w płatkach kukurydzianych, surówka z kapusty białej ze śliwkami i jesienne ciasto z owocami! Ależ było smacznie!

Młode - przyszłe i obecne gospodynie poznały wiele ciekawych sposobów ułatwiających przygotowywanie potraw i własnoręcznie - pod okiem instruktorki i gospodyń SGW przyrządziły wszystkie wspomniane wcześniej smakołyki!

Po skończonej pracy wszyscy zasiedli do wspólnego stołu, aby delektować się pysznym obiadkiem!

Kolejny raz warsztaty zgromadziły dziesięć młodych dziewcząt, które już założyły własne rodziny, bądź mają taki zamiar w przyszłości. Pod okiem instruktorki i pomocnym dłoniom gospodyń z SGW, pracujących jako wolontariuszki zrealizowano działania związane z praktycznym gotowaniem przystawek, obiadu i ciasta.

Gospodynie chcą wyjść ze swoja wiedzą do młodych dziewcząt i młodych gospodyń. Chce zasięgnąć ich opinii co by ich interesowało w kuchni i przedstawić im atrakcyjną ofertę, która może w przyszłości przyciągnie ich w szeregi Stowarzyszenia.

Koło Gospodyń Wiejskich w Roczynach liczy teraz ok. 50 gospodyń. W jego szeregach działa też wiele młodych gospodyń. Koło spotyka się raz w miesiącu. Gospodynie współorganizują dożynki, wigilie dla samotnych, pomagają też w organizacji lokalnych uroczystości - mówi Helena Bizoń, która od 25 lat przewodniczy roczyńskiemu KGW. To właśnie ona wraz z Małgorzatą Skowron i Zofią Mazgaj pomagały w realizacji warsztatów.

Kurs finansowany jest ze środków otrzymanych od Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej w ramach Rządowego Programu na Rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2012 -2013. Kurs trwa 30h. Produkty są zakupione właśnie z tego programu. Bardzo dziękujemy za akceptację projektu i pomoc udzieloną dla Gospodyń poprzez przyznanie środków na jego realizację - mówi Prezes SGW Czesława Wojewodzic.

Kolejny raz polecamy te smakołyki każdemu! są proste w przyrządzaniu, atrakcyjnie wyglądają na talerzu i mają rewelacyjny smak!

Polecamy bardzo smaczne naleśniki z filetem z kurczaka!

SUPERPRZEPIS! na naleśniki do krokietów! 2 jajka, szklanka mleka + szklanka wody, 2 szklanki mąki, 5 łyżek oleju do ciasta, 1/2 łyżeczki soli. Wszystko razem dobrze roztrzepać i smażyć na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, lekko posmarowanej olejem (tylko dla pierwszego naleśnika). Pozostałe smażyć na suchej patelni - bardzo cienkie.

2 filety z kurczaka (pojedyncze), ok. 20 dkg sera żółtego pokroić w plasterki lub zetrzeć na grubych oczkach. 10 plasterków szynki lub kiełbasy szynkowej, 2 jajka do panierowania + bułka tarta, przyprawa do kurczaka. Filety pokroić w szersze paski, przyprawić i usmażyć na oleju. Na naleśniki położyć ser, na nim szynkę, na szynce usmażony filet i znowu ser żółty. Zawinąć jak krokiet, panierować i smażyć na oleju. Podawać do barszczu lub do ziemniaczków albo frytek z surówkami.



 

 

Jarosław Skupień


wins