Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich
w Andrychowie

Aktualności

Warsztaty kulinarne dla seniorów:
„Pyszna kuchnia mojej babci i pieczenie wiejskiego chleba”

Warsztaty w Targanicach

Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie w dniach od 1.08.2019 roku do dnia 30.11.2020 roku realizuje zadanie publiczne: „Synergia Gospodyń Wiejskich – sposobem na lepsze życie Seniorów”. Projekt jest kontynuacją realizowanych przez Stowarzyszenie programów z obszaru pomocy społecznej w zakresie wspierania funkcjonowania społecznego oraz przeciwdziałania wykluczeniu osób starszych, współfinansowanych przez Województwo Małopolskie.

Stowarzyszenie poprzez realizację projektu pragnie aktywizować osoby starsze i pomóc im współuczestniczyć w życiu społecznym.

Kuchnia, to bardzo ważny czynnik scalający rodziny. Seniorki posiadają bardzo wiele cennych przepisów swoich mam czy babć, a nawet starszych pokoleń. Poprzez warsztaty zostaną wyłonione zdrowe, naturalne potrawy, przyrządzane niegdyś przez gospodynie, a dziś skrywane w szufladach. Ponadto Seniorki podczas warsztatów piekły wiejski, naturalny chleb. Gospodynie posługiwały się staropolskimi przepisami swoich przodków, ucząc się pieczenia chleba w domowym zaciszu czy przygotowywania tradycyjnych, zdrowych potraw.

Było to wspólne gotowanie staropolskich potraw, najczęściej jednogarnkowych i pieczenie swojskiego chleba z naturalnych produktów. Warsztaty odbywały się w Wiejskich Domach Kultury lub Domach Strażaka. Podczas warsztatowych spotkań gospodyni-kucharka wspólnie z uczestniczkami warsztatów gotowałą potrawy z przepisów przyniesionych przez uczestniczki na warsztaty oraz z przepisów własnych. Były to oczywiście stare, sprawdzone przepisy przekazywane często z pokolenia na pokolenie przez mamy, babcie czy prababcie na potrawy, które gotowały dawniej gospodynie w naszym regionie.

Niektóre z przepisów przekazanych gospodyniom podczas warsztatów w Targanicach w budynku/kuchni Straży Pożarnej:

Chleb z siemieniem, owsianką i czarnuszką

1 kg mąki
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki płatków owsianych górskich
3 łyżki otrąb żytnich lub pszennych
1 łyżka cukru + 1 łyżka soli
1 jajko
czarnuszka do posypania
10 dkg drożdży

Mąkę ,płatki ,siemię ,otręby,cukier,sól oraz pokruszone drożdże dokładnie wYmieszaĆ i zalac 3
szklankami letniej wody i wyrobić ciasto, gdy bardzo gęste to dolać jeszcze trochę wody, Odstawić do
wyrośnięcia. Ciasto ponownie wymieszać i odstawić - powtórzyć tak trzykrotnie, Wyrobione ciasto
podzielić na pół,po czym przełożyć do 2 wysmarowanych keksówek. Chlebki wysmarować
rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką lub słonecznikiem. WstawiĆ do piekarnika i piec w
temp.180 st.ok.1 godz, aż się zarumienią z każdej strony .

Chlebek pizza

Ciasto:
3 i 1,13 szklanki mąki
7 g drożdży instant
2 łyźeczki soli
1,5 łyzki cukru
1,5 łyżki pikantnego ketchupu
1,5 łyżki przyprawy do pizzy
oraz
2,5 szklanki dodatków, np. kukurydza oraz pokrojona w drobną kostkę czerwona papryka icebula
10 dkg startego żółtego sera
2 posiekane ząbki czosnku
po 1 garści posiekanej natki pietruszki i bazylii

Drożdże zalewamy ok.1,5 szklanki ciepłej wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Mąkę
przesiewamy, wsypujemy sól , cukier i przyprawę do pizzy , mieszamy z ketchupem. DodajemY
drożdże , paprykę , cebulę , czosnek , natkę i bazylię. Znowu mieszamy. Miskę owijamY folią
spożywczą , przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce , a nastęPnie na ].
godz. do lodówki. Ciasto wałkujemy na prostokąt o gruboŚci ok.1,5 cm , posypujemy serem ,
następnie zwijamy wzdłuż dłuższego boku , oba końce podwijamy pod spód. Chlebek przekładamy na
wyłozoną pergaminem wąską blaszkę, przykrywamy ściereczką na 10 min. Chleb pieczemy ok.20
min. w temp.200 st. Przykrywamy folią aluminiową , zwiększamy temp. do 220 st. i pieczemy kolejne
20 min , następnie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chleb z białego sera z otrębami

25 dkg sera białego /mielonego/
20 łyżek otrąb owsianych + 4 łyżki otrąb pszennych + 1 łyżka proszku do pieczenia ,sól do smaku
4 jajka
Lekko ubić jajka z serem ,dodać resztę składników , zostawić na 5 min. włożyĆ do wysmarowanej
wyłożonej papierem wąską blaszkę i piec w temp,170 st. ok, 1 godz. Można dodaĆ do chleba
siemienia lnianego , pestki dyni , pokrojone śliwki kalifornijskie , słonecznik itp.

Schabowe pakieciki w krakersach

4 plastry schabu
4 plastry sera zółtego
4 plastry szynki
jajko
1 łyżka musztardy / dowolnej/
szklanka drobno pokruszonych krakersów
sól ,pieprz,olej

plastry mięsa umyć , osuszyć ręcznikiem papierowym , przykryć kawałkiem folii sPoŻYwczej i rozbiĆ na
cienkie kotlety, oprószyć solą i pieprzem / posmarować musztardą. PlastrY sera zółtego iszYnki
złożyć na pół i ułożyć na połowie kotleta . Uformować pakieciki , boki przycisnąĆ tłuczkiem do mięsa.
Jajko roztrzepać, obtoczyćw nim pakieciki, opanierować w pokruszonych krakersach dociskając
panierkę do mięsa. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, PodawaĆ z ziemniakami i surówkami.

Karczek lub kotlet z sosem.

1 kg mięsa/karczku lub schabu/
2 cebule
1/2 l mleka
bułka tarta , olej
Sos:
30 dkg pieczarek
1 łyżka masła klarowanego
]_ szklanka kremówki 30%
2 cebu|e mniejsze
3 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
sól , pieprz , natka pietruszki

Mięso pokroić na 8 - 10 plastrów , rozbic, ułożyć w misce ,posypaĆ cebulą pokrojoną w piórka , zalac
mlekiem i odstawić na 3 godz. Następnie osączyć , opanierowac w jajkach rozkłóconych z solą i
pieprzem oraz w bułce tartej ,UsmażyĆ na oleju na rumiano.

SOS:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle,dodać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki
,smażyć jeszcze 5 min ,wlać wino ,potem śmietanę i dusić aż zgęstnieje. DoprawiĆ solą. Podawać
Kotlety polane sosem i posypane natką pietruszki .

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym

Podwójna pierś z kurczaka
250 g serka mascarpone
sól , pieprz , czosnek granulowany , olej
1 op. szpinaku rozdrobnionego
Mięso pokroić w niewielkie kawałki, lekko rozbić, włożyć do miski, posypać solą,pieprzem i
czosnkiem, polać olejem-odstawić na chwilę. Na patelni rozgrzać olej iobsmażyĆ mięso z obu stron
.Dodać s rozmrożony szpinak,chwilę poddusić i dodać mascarpone , doprawiĆ solą do smaku ,
przykryć i dusić jeszcze 10 min. Podawać z kluseczkami lub ziemniakami albo kotlecikami
ziemniaczanymi z surówką.

Kluski babci Mani

6 małych bułek
1 jajko
1łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 l mleka
masło do polania ,sól , mąka ziemniaczana 3 łyżki, troszkę kminku
1 duza cebula/drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu/

Bułki pokruszyć na małe kawałki , zalać gorącym mlekiem i odstawić na 2 godz. Dodać tyle mąki , aby
ciasto nie było zbyt rzadkie / , żołtko, proszek do pieczenia , sól , zeszkloną cebulę oraz ubite białko ,
Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Formować kulki , obtaczać w mące i wrzucać na osoloną
gotującą wodę. Podawać polane masłem lub z sosem.

kapusta czerwona słodko-ostra

1 mała główka kapusty czerwonej /poszatkować/
1, duża cebula + 2ząbki czosnku /posiekać i zeszklić na oleju/
10 dkg rodzynek
3 liście Iaurowe + 3 ziela angielskie , sóI , pieprz, ocet, cukier do smaku

kapustę zalać gorącą wodą/tyle żeby lekko była tylko przykryta _ dodać ziele i liście, ugotować na
półmiękko, pod koniec dodać trochę octu, dobrze wymieszać, zostawić na 5 min, i odcedzić, Do
zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać rodzynki i chwileczkę poddusi, następnie dodać kapustę i jeszcze
smażyć ok.2_3 min. ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem, cukrem ewentualnie octem,
Podawać na ciepło albo po wystudzeniu do mięs,

Zapiekanka z brokułami

1 brokuł /ugotować na pół-miękko w osolonej wodzie/
4 jajka-3 ugotować i /pokroić w plasterki
1 mała śmietana kwaśna 18%
1 szklanka makaronu razowego/ugotować w osolone1 wrzątku z 1, tyżką oleju/
2 pomidory / pokroić na cząstki/
15 dkg sera żółtego f zetrzeć na grubych oczkach/
olej, sól, pieprz

Naczynie żaroodporne posmarować olejem lub masłem. Na dnie ułożyć warstwę makaronu ,
pomidorów , różyczek brokuła i jajek. Pozostałe jajko roztrzepać ze śmietaną , doprawić solą i
pieprzem , polać całość , posypać serem, Piec 20-30 min w temp.180 st. aż ser się zrumieni,

Paluchy czosnkowe z ziołami

Rozczyn: 5 dkg drożdży + 1,5 łyżki cukru + 1 łyżka ciepłego mleka i łyżka mąki / połączyć razem/
1 szklanka ciepłego mleka + 1jajko
50 dkg mąki, sól do smaku


MARYNATA CZOSNKOWA:
3 ząbki czosnku /zmiażdżyć/ + 1 jajko + 2 lyżki oleju, zioła prowansalskie/ 1 łyżeczka /
5 dkg sera żółtego startego

Gdy rozczyn podrośnie , łączymy go z resztą mąki , jajkiem i mlekiem ,solimy do smaku , zagniatamy
ciasto , przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia. Czosnek łączymy z jajkiem ,olejem i zioła
Z ciasta formujemy wałeczki i smarujemy marynatą. Każdy wałeczek składamy na pół i skręcamy,
Znów smarujemy marynatą i posypujemy serem .Układamy na blaszce i pieczemy 20 min, w 180 st,

Owsiane puszyste ślimaczki

50 dkg mąki tortowej
1 szklanka płatków owsianych + szklanka ciepłego mleka – zalać i odstawić , aby namiękły/
1szklanka ciepłego mleka do ciasta
1/3 szklanki cukru + 1 cukier waniliowy
2 jajka
5 dkg świeżych drożdży
1/2 kostki masła + 1 łyżka do smarowania
3 łyżeczki cynamonu, szczypta soli, cukier puder
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru oraz ciepłym mlekiem, Do dużej miski wsypać mąkę, pozostały
cukier oraz szczyptę soli ,wlać drożdże ,wymieszać, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aby
urosło. Jajka utrzeć z cukrem waniliowym, Masło roztopić, Kiedy mąka z drożdżami podrośnie, dodać
płatki namoczone/ jajka i wyrobić ciasto, aby było błyszczące i odstawało od rąk. Przełożyć  ciasto na
stolnicę , rozwałkować na grubość 3-4 mm i posypać przez sitko cynamonem, pociąć ciasto na pasy o
szerokości 5 cm. każdy przeciąć na poł i zwinąć w ślimaki, Formę posmarować ułożyć ślimaki jeden
obok drugiego i posmarować roztopionym masłem. odstawić ponownie do wyrośnięcia, Gdy
podrosną piec w temp.180 st, około 40 min, Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem,

Kapuściane łódeczki

Ciasto:
5 dkg drożdży + 1 łyżka cukru
50 dkg mąki
1 szklanka mleka

4 jajka
10 dkg masła

Farsz:
20 dkg drobno posiekanej kiszonej kapusty + 4 łyżki oleju
1 duża cebula /posiekana/
sól , pieprz, kminek, zielona pietruszka
3 jajka ugotowane na twardo /pokrojone w kostkę/

Drożdże pokruszyć i połączyć z ciepłym mlekiem ,dodać cukier i łyżkę mąki , wymieszać, przykryć i
odstawić w ciepłe miejsce na 15 min. Masło rozpuścić i wystudzić, zaczyn wlać do miski , dodać jajka ,
posolić , wyrobić ciasto na końcu dodać masło i jeszcze chwilę wyrobić, Przykryć i zostawić do
wyrośnięcia.
Kapustę podsmażyć na oleju, dodać cebulę, doprawić do smaku pieprzem, kminkiem i smażyć około
10 min. następnie dodać jajka pokrojone i smażyć jeszcze 2 minuty, wystudzić,
Wyrośnięte ciasto przerobić, wałkować na placek ok. 1 cm, Foremką wycinać krążki - na środku
każdego nałożyć porcję zimnego farszu , unieś brzegi ciasta i zlepić końcówki boków , tak , żeby farsz
był widoczny. Ułożyć łódeczki na blaszce wyłożonej papierem, Piec w 180 st, ok. 20-30 min,

 

 

 

 

 

 

 

 

wins