Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich
w Andrychowie

Aktualności

Regulamin konkursu  „Stół  Wielkanocny”

Dzisiaj tradycja przestaje kształtować człowieka. Odwieczne tradycje religijne  i narodowe umierają na naszych oczach. Często pojęcie tradycja traktowane jest jak kulturowe zacofanie. Tymczasem  nowoczesność  wyrasta właśnie  z  niej i  na niej jest budowana.    Wiele starych obyczajów odeszło w niepamięć. Inne niewiele zmienione trwają do dziś. głównie te w których powitanie wiosny przeplata się z radością Zmartwychwstania. Największe święto  chrześcijańskie czyli Wielkanoc obchodzimy w pierwszą niedzielę po wiosennej pełni księżyca.    


I  Cel konkursu:   

Przypomnienie młodemu pokoleniu jakie obrzędy  i zwyczaje funkcjonowały na naszym terenie. jakie przetrwały do dziś. Zaszczepienie w naszych dzieciach.wnukach wartości naszej kultury aby te zwyczaje. które przetrwały były nadal żywe w naszym środowisku i domu.

II Uczestnicy konkursu: 

Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu  wadowickiego i  oświęcimskiego.

III Założenia  konkursu:

Niegdyś mówiono. że święcone jest śniadaniem lub obiadem „ bez dymu”. albo że gotuje się je „przy jednym dymie” ponieważ składało  się z dań podawanych na zimno. nieliczne potrawy gorące. żurek przyrządzano wcześniej. a w  Niedzielę Wielkanocną tylko je odgrzewano. Stół Wielkanocne winien być ozdobiony żywą zieleniną  ma to związek z ogólną wymową religijną; Zmartwychwstanie jak i powitanie wiosny. Jednym z ważnych symboli okresu Świąt Wielkanocnych  są jajka wielkanocne. Farbowano je  barwnikami naturalnymi  głównie na kolor czerwony gdyż od wieków  są uznawane za symbol  Wielkanocy i zmartwychwstania Chrystusa.                                                      

Królują  na   wielkanocnym   stole  są symbolem życia i odrodzenia. Tradycja pisanek i dzielenia się święconym jajkiem sięga daleko w przeszłość.   Dla naszych przodków były symbolem życia i  radości, zaś dzielenie się nim miało zapewnić zdrowie. Kraszenie, malowanie, zdobienie jaj jest tradycją z odległej przedchrześcijańskiej  przeszłości. Jajo jako symbol życia używane było w magii wiosennej. mającej na  celu pobudzenie ziemi do rodzenia. stąd tak bardzo jaja związały się z obrzędami wielkanocnymi, oraz ze Zmartwychwstaniem Chrystusa. W różnych rejonach Polski różnie zdobiono jajka. Jedne z nich to kraszanki – malowane gładko bez wzorów. głównie na kolor czerwony. Uznawane za symbol Wielkanocy i zmartwychwstania Chrystusa. Czerwone pisanki mają ponoć moc magiczną i odpędzają złe uroki, są symbolem serca i miłości. 

Według legendy z X wieku św. Maria Magdalena. która w Niedzielę Wielkanocną chciała przygotować posiłek dla apostołów znalazła w spiżarni jajka. których skorupki zabarwiły się na czerwono, a po chwili  wylęgły się z nich piękne ptaki i uleciały do nieba. Apostołowie uznali ten cud za nieomylny znak zmartwychwstania Chrystusa i życia wiecznego. Inna legenda mówi że pierwsze  pisanki zrobiła Matka Boska gdy chciała wybłagać u Piłata łaskę dla syna. Kiedy dowiedziała się o wyroku, z rozpaczy upuściła koszyk z pisankami, a te potoczyły się po całym świecie. Znalazły je dzieci i stąd zwyczaj by pisankami przede wszystkim obdarowywać maluchy. Podczas wielkanocnego śniadania dzielmy się jajkiem i życzmy sobie  dobrych świąt, wszelkiej pomyślności, by nam nie brakło chleba i czegoś do chleba, byśmy umieli cenić smak życia i wierzyli. że po chwilach gorzkich zawsze nadchodzą lepsze.

IV. Kryteria oceny stołów: /na podstawie  zdjęć/

1.Ogólne wrażenie
2.Estetyka stołu i podania potrawy /jedna  potrawa  wielkanocna  oraz  jajka na różne  sposoby/
3. Regionalizm.

V. Warunki uczestnictwa                                                                                                                                         .      

  • nadesłane  na  konkurs zdjęcia prac winny być własnością autora,
    należy wykonać 3 ujęcia z przodu, z góry. boku,
  • zdjęcia należy nadsyłać do 15.III.2021
  • praca winna być opatrzona danymi - nazwa koła KGW 
  • zdjęcia prac należy nadesłać drogą mailową na adres: wins@andrychow.pl
  • Przesłanie pracy konkursowej jest równoznaczne z akceptacją zgody na przetwarzanie  danych  osobowych o treści:

    Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie z siedzibą ul. Starowiejska 22a, 34-120 Andrychów moich danych osobowych w zakresie: email, imię, nazwisko, miejscowość w celu przeprowadzenia konkursu.

VI. Nagrody

Uczestnicy konkursu otrzymają nagrody, które zostaną wręczone w dniu najbliższego zebrania Stowarzyszenia  Gospodyń Wiejskich w Andrychowie. Laureaci zobowiązani są do osobistego odbioru nagród, zgodnie ze zgłoszeniami.

VII. Organizator Konkursu” Stół  Wielkanocny”

Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie zastrzega sobie prawo do nieodpłatnego wykorzystywania materiałów audiowizualnych, a w szczególności zdjęć, materiałów filmowych, wywiadów, nagrań dźwiękowych przedstawiających uczestników w celach informacyjnych i promocyjnych. Przetwarzanie danych osobowych zgodnie z wymogami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o danych osobowych (tekst jednolity Dz.U. 2016 poz. 922) wyłącznie w celu realizacji, archiwizacji, promocji oraz dokumentacji imprezy, oraz publikacji tych danych na stronie internetowej www.sgw.andrychow.pl

 

 

wins