Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich
w Andrychowie

Tradycja i teraźniejszość

IX Konkurs Potraw Regionalnych
"Stół Wigilijny"

Osiek, 6 XII 2008 r.

Powrót na stronę spisu treści

Przepisy na sukces, praca Jury i degustacje

Śledzie po żydowsku

Płaty śledziowe solone wymoczyć. Na oleju zeszklić cebulę, rzucić dużo rodzynek, dodać koncentrat pomidorowy, pieprz, zioła wg uznania - ak ostygnie - mieszamy razem

Ryba po kaszubsku

Pangę lub dorsza opanierować i usmażyć na oleju

Na oleju szkli się cebulę i pokrojoną paprykę - smażyć do pół miękko, plastry ananasa pokroić w kostkę, dodać łyżkę papryki czerwonej, sok z ananasa, przecier pomidorowy - zalać gorącą zalewą, pozostawić na 2-3 dni, aż się przegryzie

Kapusta swojska

ugotować, jak jest kwaśna - odlać pierwszą wodę, dodać podczas gotowania pokrojoną świeżą cebulę, dalej gotować, dodać miękkie grzyby ugotowane na pół miękko, kostkę rosołową, zasmażkę lekką na masełku, suszone śliwki i rodzynki, wymieszać


Kluski z miodem

Robi się kluski tak jak łazanki, wszystko razem miesza się z odpowiednio ugotowanym makiem i dodaje bakalie



Karp w orzechach i koniaczku

Karpia się nasoli i napieprzy, później się go owala w mące. Panierka - jajko miesza się z koniakiem, potem rybę owalamy w jajku, dajemy do parzonych, skrojonych orzechów, potem sie to piecze na masełku

Sos paprykowy

Papryka kręcona przez maszynkę do mięsa wymieszana z przecierem pomidorowym dodana szczypta chili - odparowywać do odpowiedniej konsystencji

Paszteciki wigilijne

Ciasto półkruche - mąka masełko śmietanka, odrobina soli i cukru - zagniata się ciasto półkruche, farsz - grzybki

Śledzie

Kilogram zielonych śledzi, szklanka octu, szklanka oleju, szklanka wody, 4 cebule, liść laurowy, ziele angielskie

Pokrojoną cebulę wrzucić na wodę z octem, dodać 3 łyżki cukru, do smaku soli, olej, ocet - gotuje się to 4 minuty (jeszcze dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego) Do zalewy wrzucamy 1 kg zielonego śledzika i gotujemy dokładnie 4 minuty



Oglądając stoły - jury miało pewnie nie lada kłopot w wyborze najlepszego konkursowego stołu - próbując wszystkiego od wypieków w cieście po prawdzwe arcydzieła sztuki kulinarnej

Przewodnicząca Jury - Jadwiga Sopicka , Członkowie - Teresa Frączek, Michał Siwiec-Cielebon po obejrzeniu stolików przygotowanych przez 20 reprezentacji : z gmin - Andrychów (10 kół), Wieprz (6 kół), Mucharz (1), Wadowice (1) i z powiatu oświęcimskiego dwa koła - Osiek i Głębowice - zwracało głównie uwagę na karpia w różnych postaciach i to właśnie karp przesądził o wyniku IX konkursu "Stół Wigilijny"

Jury podkreśliło wielkie zaangażowanie i dużą staranność w przygotowaniu potraw oraz dbałość o uzupełnienie stołów o elementy tradycji.

Na wyróżnienie zasługują wszystkie Koła!

Pięknie prezentowały się nie tylko potrawy z karpia ale i wypieki! Apropos wypieków - prawdziwe arcydzieła!

Zjeść stroik wigilijny ? A czemu nie !

Zwłaszcza taki z piernika i lukru!


Mniam mniam !

Oczywiście - wszystkich powyżej przedstawionych potraw można było spróbować!

Tuż po konkursie stroików wigilijnych - czas na degustacje!

Trzeba przyznać, że wszystkie potrawy były niezwykłe!

Pomimo tego, że potrawy składają się w większości z podobnych składników - to nie jest tak, że wystarczy sam przepis i każdy będzie w stanie przygotować identyczne danie. Często nie zdajemy sobie sprawy jak wielka wiedza praktyczna potrzebna jest do ugotowania najprostszych potraw.

Barszcz czerwony, żur, karp - wydawało by się, że te "najprostsze" dania wigilijne są bardzo łatwe do przygotowania. Tymczasem, są to niepowtarzalne kompozycje w których zawiera się tradycja całych pokoleń. Przepisy te mają wielką wartość - bo czy nie jest wielką wartością często już tylko wspomnienie babci i mamy, z którymi razem wiele gospodyń i gospodarzy przygotowywało wspólnie wigilię?

Smak tych potraw, potraw naszych pierwszych wigilii zostaje w nas przez lata. To właśnie do tamtych żurków, barszczy, uszek, surówek, śledzików - powracamy w kolejnych wigiliach. Jakże często właśnie wtedy przypominamy sobie, że nigdy później nie jedliśmy już tak dobrego żurku jak wtedy, gdy przygotowywała go nasza babcia ... mama ...

Doceniajmy magię Świąt Bożego Narodzenia. Cieszmy się z każdej bliskiej nam osoby, która zasiada razem z nami przy wigilijnym stole. 

Jarosław Skupień

wins