Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich
w Andrychowie

Tradycja i nowoczesność

Powrót do fotoreportażu

KGW Gierałtowiczki

PASZTET Z KROLIKA

Składniki:

1 tuszka z królika
30 dag boczku wieprzowego
30 dag wątroby z królika
1 cebula
2 jajka
2 bułki kajzerki
1 dag suszonych grzybów
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Opis przygotowania:

Tuszkę króliczą umyć, podzielić na mniejsze kawałki, dodać boczek i pokrajana cebulę, podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić. Pod koniec duszenia dodać pokrajaną na małe kawałki wątrobę, cebulę i grzyby. Naczynie z miękkim mięsem zestawić z ognia, mięso wyjąć i oddzielić od kości. Do sosu włożyć bułki i odstawić do wystudzenia. Zimne mięso razem z bułką przepuścić trzykrotnie przez maszynkę, wbić jajka, dodać przyprawy do smaku, wyrobić. Pasztet upiec.

Jarosław Skupień

wins