Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich
w Andrychowie

Tradycja i nowoczesność

Powrót do fotoreportażu

KGW Inwałd

Pascha świąteczna

Składniki:

2 litry mleka świeżego
laska wanilii
1/2 litra swojskiej kwaśnej śmietany
6 jajek
250g masła
1/2 szklanki cukru pudru
po 50g orzechów laskowych i mieszanych skórek kandyzowanych
10 wisienek koktajlowych

1. Laskę wanilii rozetnij, wyskrob miąższ. Wymieszaj go z mlekiem, wrzuć pustą laskę, zagotuj. Wlej do wrzącego mleka. Gotuj ok. 30 minut, aż oddzieli się twarożek.

2. Ugotowany twarożek wylej na sito wyłożone gaza, zostaw, aż serwatka całkowicie odcieknie. Potem dodatkowo odciśnij (powinien być sypki). Przełóż do miski i ucieraj drewnianą kulą.

3. Bakalie wysyp na sito, przelej wrzątkiem, dokładnie osącz (gdy wyschną, możesz je podprażać na suchej patelni). Wysyp na deskę i posiekaj. Wisienki koktajlowe również posiekaj.

4. Twarożek utrzyj z masłem i cukrem na gładka masę, wrzuć posiekane orzechy, wisienki koktajlowe oraz kandyzowane skórki. Bardzo dokładnie wymieszaj za pomocą dużej łyżki.

5. Formę do paschy wyłóż wilgotną gazą, napełnij masą, mocno dociskając ją łyżką. Włóż do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na noc. Paschę wyłóż na talerz, zdejmij gazę, udekoruj orzechami.
 

Jarosław Skupień

wins