Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich
w Andrychowie

Aktualności

Małopolskie Dni Dziedzictwa Kulturowego
Andrychów, 4-5 Czerwca 2022

Małopolskie Dni Dziedzictwa Kulturowego (Których inicjatorem i głównym organizatorem był Małopolski Instytut Kultury w Krakowie – Instytucja Kultury Województwa Małopolskiego) zawitały do Andrychowa. W kalendarzu wydarzeń kulturalnych Małopolski w dniach 4 i 5 czerwca pojawiły się działania związane z obchodami Dni Dziedzictwa Kulturowego. Wśród miast regionu, które znalazły się na ścieżce tegorocznych eventów był również Andrychów, a wśród instytucji, organizacji i stowarzyszeń uczestniczących i współorganizujących te działania – Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Andrychowie. Małopolskie Dni Dziedzictwa Kulturowego to nie tylko kilkanaście obiektów z ciekawą historią oraz ludzie pełni pasji ale też – regionalne, pyszne potrawy i rękodzieło artystyczne. Właśnie tego rodzaju działań podjęło się nasze Stowarzyszenie.

Jak wyglądały tegoroczne obchody w naszym mieście można obejrzeć w całości na stronie Centrum Kultury i wypoczynku w Andrychowie

Wśród atrakcji dla gości i mieszkańców naszej Gminy zaplanowanych w Parku Miejskim znalazł się namiot z poczęstunkiem, przygotowany przez nasze Stowarzyszenie. Dodatkowo upiększała go wystawa ludowego rękodzieła prezentowana przez Halinę Brzazgacz i Halinę Markowską.

Na stoisku Gospodyń można było delektować się nie tylko pysznymi plackami drożdżowymi, sernikami i kanapkami ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Gospodynie przygotowały również przepyszne, jak najbardziej lokalne potrawy, które znalazły się kilka lat temu w Nowinach Andrychowskich w cyklu felietonów "Kwaki, Mięty, Kurdybanki" autorstwa Przemysława Płonki. Gospodynie zaprezentowały pyszny Krupnik spod Złotej Górki, oraz zupę ziemniaczaną z rondla z kurdybankiem.

Potrawy te, swego czasu podbiły Kraków, a konkretnie – Małopolski Festiwal Smaku, podczas którego zdobyły rok po roku pierwsze miejsca w kategorii „Jak u Mamy”!

Te dwa, pyszne i sycące dania są bardzo praco i czasochłonne do przygotowania, zwłaszcza w ilościach, które były dostępne podczas wydarzenia. Gospodynie przygotowały po 200 porcji każdego z tych specjałów.

Warto dodać, że w przygotowanie stoiska SGW zaangażowanych było prawie 30 Gospodyń z Kół Gospodyń Wiejskich całej Gminy Andrychów. KGW Roczyny przygotowało pyszny Krupnik spod Złotej Górki, a KGW w Zagórniku - Zupę ziemniaczaną z rondla, z kurdybankiem.

Przez dwa dni wydarzenia, przed tarasem w Parku Miejskim od godziny 10-18.00 częstowaliśmy również plackami drożdżowymi, sernikami i innymi lokalnymi specjałami, jak np. chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem, przygotowanymi przez każde z Kół Gospodyń Wiejskich. Stały dyżur pełniło tam 5 Gospodyń, oraz Gospodynie, które na stoisku pojawiały się na kilkugodzinne dyżury.

Pyszny chleb z Małopolskiej Spółdzielni Handlowej Wizan uzupełniał wspaniale przyrządzone zupy regionalne! i był świetną bazą do kanapek ze smalcem!

O tym jak pracochłonne jest przygotowanie tego rodzaju potraw można się przekonać w jednym ze starszych fotoreportaży, który dokumentował przygotowywanie potraw na Małopolski Festiwal Smaku.

Bardzo dziękujemy wszystkim Gościom za pochwały naszych wypieków i potraw i docenienie tej - społecznej pracy Gospodyń.

Zobaczcie jak było!

 

wins