Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich
w Andrychowie

Tradycja i teraźniejszość

Stół Wielkanocny 2006

 

W sobotę 8 kwietnia 2006 r, w Miejskim Domu Kultury w Andrychowie odbył się VI Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych "Stół Wielkanocny".

Organizatorem konkursu było jak co roku nasze Stowarzyszenie. Jury oceniało estetykę stołu wielkanocnego oraz oryginalność w doborze potraw.

Podczas konkursu wybrano również najlepszą i ponoć najzdrowszą nalewkę oraz najładniejszy stroik i palmę wielkanocną.

Co trzeba zrobić by wygrać taki Konkurs? Według Koła Gospodyń Wiejskich z Targanic Dolnych - to proste. Wystarczyło upiec Mazurek wielkanocny, zrobić ruloniki z niespodzianką, golonkę pieczoną w piwie, jajka panierowane i zapiekane pieczeń z jajkami, Tombaliki a na straży tego wszystkiego postawić Wielkanocnego Kurczaka!

I to wystarczyło, bo to właśnie stół z Targanic Dolnych zdobył w tym roku największe uznanie Jury. Najładniejszą palmę zrobiły KGW Roczyny i Zagórnik, najładniejszy stroik - KGW Roczyny a najsmaczniejsza nalewka przywędrowała do Andrychowa aż z KGW Sosnowice.

 

Zebranym w Miejskim Domu Kultury przygrywała Kapela Wujka Jaśka

 

 

W imprezie uczestniczyły Koła Gospodyń Wiejskich z Wieprza,Frydrychowic, Mucharza, Sułkowic-Łęgu, Roczyn, Kozińca, Witanowic, Przybradza, Targanic, Zagórnika, Gierałtowic, Głębowic, Sułkowic-Bolęciny, Rzyk, Nidku, Andrychowa, Inwałdu, Targanic Dolnych, Świnnej Poręby, Jaszczurowej, Sosnowic, Gierałtowiczek, Brzezinki

 

 

 

Znowu królowały ruloniki z niespodzianką, golonka pieczona w piwie, jajka panierowane i zapiekane, pieczeń z jajkami, Tombaliki, szynka wiejska, kurczak Wielkanocny, żurawina, pascha, babki wielkanocne, mazurki, ćwikła z chrzanem, szynka w galarecie, babka chrzanowa, szynka z kością, zupa chrzanowa z grzankami, jajka faszerowane, galantyna drobiowa, pieczeń z niespodzianką, kotlet z niespodzianką, sos tatarski, pasztet z królika, sałatki jarzynowe, roladki z szynki w galarecie, jajka nadziewane kolorowymi pastami, rolada serowa z jajkiem, orle gniazda, ajajajajajaj to było chyba ze sto różnych rodzajów

 

 

 

 

Fotki nie są w stanie oddać smaku tych prostych a jednocześnie wyrafinowanych potraw - możecie niestety tylko je pooglądać.

Oczywiście wskazane jest przesłać link internetowy do tej strony do przyjaciół w Niemczech, Wielkiej Brytanii itp - niech się trochę napatrzą jakie w Polsce - a konkretnie w naszym Stowarzyszeniu mamy zdolne gospodynie!

 

 

 

 

Podobnie jak w ubiegłym roku na żadnym ze stołów nie zauważyłem potraw z ryb pod żadną postacią. Więc może powtórzę, że dla mnie święta wielkanocne bez śledzi to jak wigilia bez karpia, ale znowu nie miałbym nic przeciwko temu, gdyby zamiast śledzi na moim stole znalazły się wszystkie przysmaki z tych fotek :)

Były jak zwykle przyśpiewki ...

 

To już szóste z kolei spotkanie z potrawami wielkanocnymi, również sześć spotkań minęło przy wigilijnych potrawach. Z roku na rok imprezy te cieszy się coraz większym powodzeniem. Niestety nie wszystkie koła Stowarzyszenia mogą uczestniczyć w tej imprezie ze względu na ograniczone możliwości sali MDK w Andrychowie.

Pomysł ich zorganizowania pojawił sie 6 lat temu. Pomysłodawcy - Czesława Wojewodzic (prowadząca imprezę - Prezes SGW) wraz ze Zbigniewem Mieszczakiem - obecnym wiceprzewodniczącym Rady Powiatu zapoczątkowali tą niecodzienną imprezę

Oprócz pomysłodawców w imprezie wzięli udział Proboszcz parafii Św. Macieja Ks. Stanisław Czernik, który poświęcił kunsztownie przygotowane potrawy, Starosta powiatu wadowickiego Józef Kozioł, wicestarosta Mirosław Nowak, Burmistrz Andrychowa Jan Pietras, wiceburmistrz Tomasz Partyka, dyrektor CKiW w Andrychowie Zbigniew Przybyłowicz, Prezes TMA Stanisława Seczyńska Nadajczyk, radni powiatowi, radni miejscy, sponsorzy i dobrodzieje SGW i wielu, wielu szanownych gości których wybaczcie nie wymienie z imienia nazwiska i funkcji aby kogoś nie pominąć.

 

 

Koła Gospodyń Wiejskich często uczestniczą i pomagają w różnego rodzaju imprezach organizowanych na terenach gmin chodzacych w skład powiatu wadowickiego. Spotkania seniorów, turnieje wiosek, dni powiatu, dni miast, stoły wigilijne i wielkanocne to tylko niektóre ze wspólnych przedsięwzięć. Nic dziwnego, że Starostwo Powiatowe w Wadowicach chętnie patronuje tego typu imprezom regionalnym.

 

 

 

Znowu obiecałem sobie że nie wymienię żadnej z potraw które najbardziej przypadły mi do gustu, ale ... schab z marynaty zapiekany z owocami to czyste niebo w gębie!

O rodzinie i zdrowiu nie wspominam bo wiadomo, że są najważniejsze. Ale oprócz tego - nasza tradycja, przepisy na regionalne potrawy skrywane na dnie szuflad przez nasze mamy i babcie - to nasze największe bogactwo. Piękno beskidów uzupełnione ... schabem z marynaty zapiekanym z owocami - to prawdziwy Raj na Ziemi :)

I ja tam byłem, schab jadłem, ale nalewek nie piłem :(

Jarosław Skupień

wins