Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich
w Andrychowie

Aktualności

XIII Konkurs Potraw Regionalnych
Stół Wielkanocny

Hotel&Spa Kocierz 2013

Cudeńka Wielkanocnych Stołów

Spis treści - pozostałe fotoreportaże

Smak potraw to tylko 1/2 sukcesu. Zapraszamy Was do obejrzenia tego - jak podać potrawy oraz udekorować świąteczny stół!

Poniżej przepis na wędlinę, której smak, prostota przygotowania oraz brak zbędnych "sztucznych" składników nas... zaskoczył.

Obsmażam szybko 1,5 kg karczek na gorącym tłuszczu, lekko tylko doprawiony - posypany np. popularną mieszanką smakową zawierającą suszone warzywa i zioła. Potem przygotowuję taką zalewę - 2 litry wody, 3/4 szklanki soli, liście z pięciu cebul, pięć bardzo dobrych herbatek ekspresowych, ziele angielskie, liść laurowy, 3 ząbki czosnku, zioła, pieprz. Dwie godzinki to mięsko ma w gąsiorku sobie mrugać i potem studzić się w tej wodzie. Każde mięsko można tak zrobić - np. łopatkę. Mięso bardzo dobrze przejdzie tą zalewą, a piękny kolor - od tej herbaty i cebuli będzie właśnie taki. Pierwsze - bałam się to zrobić, ale lata to już robię! - mówi Zuzanna Tokarz, której pyszny i soczysty "Karczek z cebuli" znalazł się na Wielkanocnym Stole Koła Gospodyń Wiejskich w Mucharzu. Co znaczy mrugać? Gotować na bardzo małym ogniu - w temperaturze, która sprawia, że od spodu garnka co jakiś czas odrywają się bąbelki powietrza, dając charakterystyczny bulgot :) lub inaczej "pyrkanie" :) Gospodynie z pewnością wiedzą o co chodzi, a my gwarantujemy Wam, że równie smacznej i prostej w przyrządzeniu wędliny, bez dodatku zbędnych "dopalaczy" i "polepszaczy"... dawno nie próbowaliśmy!

Zapraszamy do obejrzenia fotoreportaży:

Jarosław Skupień

PARTNEREM PRZEDSIĘWZIĘCIA było WOJEWÓDZTWO MAŁOPOLSKIE

 


wins